archief

 

Het archief van Chr. J. van Geel bevindt zich nog op de zolder van zijn laatste woonhuis, landhuis Vogelwater in Egmond. Het is het deel dat overbleef na de brand van februari 1972 die zijn atelierwoning in Groet in as legde. Gezien de foto’s die na de brand van de overblijfselen gemaakt zijn, is het verrassend hoeveel er nog bewaard is gebleven.

Het grootste deel van het archief is overgebracht in ordners, verder zijn er nog wat doosjes, mapjes en hoezen met documenten en een omvangrijke verzameling agenda’s.

 

Het archief Van Geel bevat gedichten in handschrift en typoscript, brieven, aantekeningen, bio- en bibliografisch materiaal, knipsels en tekeningen. De verschillende onderdelen zijn terug te vinden op de website. Een zeer interessant onderdeel zijn de ordners met poëzie, omdat de gedichten hier in onderlinge samenhang bekeken kunnen worden.

Een deel van de poëzie-ordners, zo’n zeventig stuks, bevat verbrand papier, waarbij vaak vooral de randen van de pakketten aangetast zijn door het vuur en de gedichten in het midden op de bladen nog wel leesbaar zijn. Dit betreft materiaal uit de periode 1939-1971. Daarnaast zijn er 35 ordners met onaangetast materiaal; het materiaal waaraan nog gewerkt werd door Van Geel uit de periode 1969-1974. In deze ordners is de werkwijze van Van Geel goed te zien; verschillende versies van gepubliceerde en ongepubliceerde gedichten volgen elkaar op, mét commentaar van meelezers Jan Emmens, Tom van Deel en Hans van den Bergh. Van de 35 poëzie-ordners met onaangetast materiaal is al een deel op de website in te zien.


Van Geel (1972)  Foto Wim Ruigrok